Βιταμίνη D: Ο σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος!

490

Όσοι παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη έχουν έως και 77% χαμηλότερες επιδόσεις στις αθλητικές τους δραστηριότητες, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τάλσα.

Εκτιμάται ότι η βιταμίνη εμπλέκεται στη διαδικασία απελευθέρωσης ασβεστίου από τα μυϊκά κύτταρα, επηρεάζοντας το ρυθμό των μυϊκών συσπάσεων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΗΝΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χειρότερες αθλητικές επιδόσεις και μειωμένη μυϊκή δύναμη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 100 αθλητές κολεγίου και τα συνέκριναν με τις επιδόσεις τους στο τρέξιμο, στα άλματα και τις ασκήσεις με βάρη.

Περίπου το 33% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 72 nmol ανά λίτρο αίματος). Αυτοί οι αθλητές παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις σε όλες τις παραμέτρους επίδοσης που μελετήθηκαν.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, μπορούμε όμως να την πάρουμε και από διάφορες τροφές, όπως το ψάρι, το αβγό και τα μανιτάρια.