«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων»

119
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Εργαζόμαστε συγκροτημένα, μεθοδικά και με αίσθηση καθήκοντος για την έξοδο από την επιτροπεία.

• H Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου.

• H Eλληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας.

• Aυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας. Πρώτο θέμα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

• Βασικές κατευθύνσεις του είναι: δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση των επενδύσεων, υποστήριξη της καινοτομίας & των νέων τεχνολογιών, δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και ταυτόχρονη προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές.

• Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο.

• Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει

• Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019.

• Η ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις.

• Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο.

• Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα Βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις απο πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης.

• Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου.

• Ας αφήσουν τις επιθέσεις οι γείτονές μας και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Γιατί είναι άδικο να κρατούνται.

• Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις. Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία