«Δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της εξόδου πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ»

34
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Κανένας δεν περίμενε ότι στο Washington group θα υπήρχε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους γιατί αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του EG της 15/06/2017 σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του χρέους ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι που θα προκύψει από τις εκταμιεύσεις του ESM μετά και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης δημιουργεί ένα πλαίσιο που ικανοποιεί απόλυτα την ελληνική πλευρά.

• Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ είναι δικό του θέμα και πάντως δε θα επηρεάσει την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα.

• Όλοι συμφωνούν ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά χρήματος.

• Κάποιοι βιάστηκαν στην Ελλάδα να θεωρήσουν ότι αυτή η ένταση που παρατηρήθηκε στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα θα επηρεάσει την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα. Τα επιτόκια και τα spreads εξομαλύνονται πλέον. Έχουμε μία πτωτική τάση όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το ελληνικό 10ετές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 4,4%. Επομένως με μια καλή συμφωνία για το χρέος -που έχει σχεδόν προεξοφληθεί- θα έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο να έχουμε επιτόκια τέτοια που να καθιστούν βιώσιμη μια διαρκή δυνατότητα πρόσβασής μας στις αγορές χρήματος.

• Το θέμα περί προληπτικής γραμμής πίστωσης έχει κλείσει εδώ και 2 μήνες. Την απόφαση της Ελλάδας για καθαρή έξοδο συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

• Το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε για φοροελαφρύνσεις στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Ο κος Μητσοτάκης έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τα μερίσματα και για να εξυπηρετηθεί η ολιγαρχία και η οικονομική ελίτ. Ο κος Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να περικόψει δαπάνες από το κοινωνικό κράτος.

• Την προηγούμενη Κυριακή οι ΥΠΕΞ των 2 χωρών κατέληξαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή εμείς αναμένουμε από τον κο Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία.

• Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να διαδηλώνει και να εκφράζει την απόρριψή του στη σύνθετη ονομασία δηλαδή την επιθυμία του για μη επίλυση. Εμείς υπηρετούμε την εθνική γραμμή που είναι διαμορφωμένη από το 2008 η οποία και βασίζεται σε δυο βασικές θέσεις: τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

• Η ΝΔ βρίσκεται σε μια διαρκή σύγχυση και αμφιταλάντευση που έχει να κάνει με τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στην Κ.Ο. της και στο κόμμα συνολικά. Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να αφήσει την αντιπολίτευση σκοπιμότητας και να τοποθετηθεί για την ουσία του ζητήματος δηλαδή αν αποδέχεται μια συμφωνία που θα στηρίζεται στις 2 θέσεις περί σύνθετης ονομασίας και erga omnes.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία