«Διανύουμε ήδη τα πρώτα σταθερά βήματα της μεταμνημονιακής ημέρας»

8
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας έχει κλείσει. Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί έχει παρθεί. Έχουμε πια φτάσει το στόχο του +3,5% τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 και διανύουμε ήδη τα πρώτα σταθερά βήματα της μεταμνημονιακής ημέρας με δύο προτεραιότητες:

1. Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και συνετή δημοσιονομική πολιτική έτσι ώστε να μη γκρεμίσουμε όλα όσα χτίσαμε.

2. Να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα, που έχει ήδη σταθεροποιηθεί, να αρχίσει να αυξάνεται. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους σε υγεία, παιδεία, κτλ.

• Το μέτρο των συντάξεων δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του πλεονάσματος.

• Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ήδη επανέλθει δηλαδή έχει επανέλθει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης & η αρχή της επεκτασιμότητας.

• Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται ύστερα από διαβούλευση με υπουργική απόφαση. Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εκκινήσει αυτή η διαδικασία για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Και αυτό δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά αντίθετα θα τονώσει την ανάπτυξη.

• Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει ασφαλώς να προχωρήσουν. Για παράδειγμα έχουμε ανάγκη έναν πιο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό δημόσιο τομέα μέσα από την ψηφιοποίηση πολλών λειτουργιών του ελληνικού δημοσίου. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Για παράδειγμα το εθνικό κτηματολόγιο & οι δασικοί χάρτες έχουν προχωρήσει σε 3 χρόνια πολύ περισσότερο από όσο είχαν προχωρήσει εδώ και 40.

• Με την έξοδο από το μνημόνιο, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη δανείζονται πλέον με πολύ καλύτερους όρους.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

• Δεν καταλαβαίνω την κριτική περί πόλωσης. Το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο παλαιό πολιτικό σύστημα είναι που οδήγησε τη χώρα στη μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξή της στο μηχανισμό των μνημονίων. Και είναι αυτή η διακυβέρνηση των τελευταίων 3 ετών που κατάφερε όχι μόνο να σταματήσει την καταστροφή που συντελούνταν επί μια ολόκληρη 5ετία αλλά αντίθετα να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να δημιουργήσει μάλιστα τους όρους της εξόδου από αυτή.

• Η ΝΔ θα πρέπει να καταλήξει κάποια στιγμή στην αντιπολιτευτική της στάση. Μέχρι πρότινος μας έλεγε ότι δε θα επιτύχουμε την καθαρή έξοδο. Τώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι δεν θα είμαστε στην μνημονιακή επιτροπεία. Κι αυτό γιατί το μνημόνιο ως λογική, ως κατεύθυνση και ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης είναι στην ουσία το πρόγραμμα της ΝΔ. Για αυτό είναι που η ΝΔ έχει στενοχωρηθεί τόσο πολύ που βγαίνουμε από τα μνημόνια. Και για αυτό είναι που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών σχεδίων πρόκειται να γίνουν πιο σαφείς εφεξής. Πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά. Η πολιτική είναι σύγκρουση ιδεών, πολιτικών σχεδίων, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί μας φοβίζει αυτό το χαρακτηριστικό της δημοκρατίας; Ο ελληνικός λαός πάντοτε ήταν ενωμένος απέναντι σε κάτι: στη χούντα, στη γερμανική κατοχή, στην ολιγαρχία. Η ενότητα του πολιτικού σώματος αναδεικνύεται πάντοτε στη βάση τέτοιων διαχωριστικών γραμμών.

• Θα πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε στη βάση προγραμματικών επιδιώξεων: Εμείς θέλουμε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα υποστηρίξει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με ανταποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, θα στηρίξει την τόνωση της ανάπτυξης μέσα από σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία του ελληνικού κράτους και στη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία