Ελάτη: Η Ωραία των Τρικάλων

567

Η Ελάτη Τρικάλων, αλλιώς ‘Τύρνα’ όπως την αποκαλούνε οι ντόπιοι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Τρικάλων.

Το φθινόπωρο τα χρώματα γίνονται μουντά αλλά ρομαντικά, που σου αφήνουνε μια αίσθηση νοσταλγίας πράσινου. Φύλλα από πλατάνια, μηλιές, καστανιές και διαφόρων άλλων δέντρων είναι πεσμένα στους δρόμους. Μια γλυκιά μελαγχολία πέφτει στις καρδιές όπως η υγρασία των φθινοπωρινών βροχών, μέχρι τις πρώτες νιφάδες χιονιού.

Η Ελάτη είναι κυριολεκτικά βυθισμένη μέσα στο ελατόδασος του Κόζιακα στα 950 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι της ανέρχονται περίπου στα 800 άτομα αλλά τα Σαββατοκύριακα λόγο των επισκεπτών φτάνουν μέχρι και τις 5000, ειδικά μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΕΛΑΤΗ

Το φυσικό τοπίο της Ελάτης αλλάζει σύμφωνα με την εποχή που θα την επισκεφτείτε. Την άνοιξη, τα πάντα ανθίζουν, τα πάντα γεννιούνται, τα πάντα παίρνουν ένα πολύχρωμο σχήμα και οι μυρωδιές των φυτών είναι διάσπαρτες σε όλο το χωριό. Το καλοκαίρι οι νύχτες γίνονται δροσερές σε σημείο που χρειάζεται κουβέρτα για τον νυχτερινό ύπνο. Εδώ το τοπίο γίνεται όλο και πιο πράσινο καθώς τα περισσότερα λουλούδια παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο προς το φθινόπωρο.

Το χειμώνα η Ελάτη φορεί τα καλά της. Τα πάντα γίνονται άσπρα εκτός από τον καταγάλανο ουρανό που σκεπάζει τις βουνοκορφές και το ελατόδασος. Τα τζάκια στα σπίτια παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά και οι μυρωδιές του ξύλου που καίγεται γίνεται το άρωμα του χωριού.