«Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί – Αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα»

49
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

OFF-SHORE

• Για 4η μέρα κος Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην άυξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη.

• Το σύνολο σχεδόν των MME αποσιωπούν επιμελώς εδώ και μέρες τη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Απευθύνω λοιπόν ευθέως τα ερωτήματα μέχρι ο κος Μητσοτάκης να βρει επιτέλους το πολιτικό σθένος να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί και να λάβουμε μια πειστική απάντηση:

1. Επιβεβαιώνει ο κος Μητσοτάκης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

2. Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας & ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

3. Θεωρεί ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια & την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ & του πολιτικού συστήματος;

 

ΔΕΗ

• Τα περισσότερα από αυτά που είπε ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο στη Βουλή δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

• Το σχέδιο Σαμαρά–Βενιζέλου που υπερασπίστηκε ο κος Μητσοτάκης προέβλεπε πώληση:
– 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ
– 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της
– 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της
– 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

• Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς ακύρωσε το νόμο περί «μικρής ΔΕΗ» και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου ενώ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

• Οι πολιτικές που υλοποιούσε η ΝΔ προέβλεπαν τον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

• Η συμφωνία που πετύχαμε για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat ότι το 2017 η ελλ. οικονομία κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ & δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ. Διαψεύδευονται πανηγυρικά οι εκτιμήσεις της ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

• Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Το πλεόνασμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το ΔΝΤ το οποίο επί 3 έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

• Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

• Παίρνουμε τις πρωτοβουλίες & προβαίνουμε στις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης & να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους & για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Στην ωριαία ομιλία του πριν από λίγο ο κος Μητσοτάκης είπε πολλά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ.

Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Δεν βρήκε όμως για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη.

Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική δράση αλλά για μια σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αποσιωπούν εδώ και μέρες.

Τα ερωτήματα λοιπόν απευθύνονται ευθέως στον Κύριο Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί:

Πρώτον: Επιβεβαιώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

Δεύτερον: Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

Τρίτο: Θεωρεί ο κος Μητσοτάκης ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο και του πολιτικού συστήματος;

Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε να επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα μέχρι να λάβουμε μια πειστική απάντηση από τον κύριο Μητσοτάκη, όσες ημέρες και αν χρειαστούν.

Στο ζήτημα της ΔΕΗ τώρα θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά αυτά που ο αρμόδιος Υπουργός κος Σταθάκης εξήγησε με μεγάλη καθαρότητα στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση:

Το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο προέβλεπε την πώληση:

Του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ

Του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της

Του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης, 

Του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της

Η σημερινή κυβέρνηση και ευτυχώς ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης χωρίς βεβαίως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Πράγματι λοιπόν η συμφωνία που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό.

Δηλαδή: βρίσκονται πλήρως στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, του ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ανακοινώθηκε χθες από την  Eurostat ότι το 2017 καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα αυτό διαψεύδει πανηγυρικά  τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο το 2016 όσο και κατά τη διάρκεια του 2017 ότι η χώρα υποτίθεται ότι οδηγείται στα βράχια  αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη.

Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει και σε διανομή κοινωνικού μερίσματος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή  όμως το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο επιχείρημα στις συζητήσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και  για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

[απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία