«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτική ΔΝΤ»

12
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Από τις 2 ομιλίες διαφάνηκαν με σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της Κυβέρνησης και του πολιτικού προγράμματος της ΝΔ:

• Από τη μια μεριά η Κυβέρνηση, μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, έχει πει ότι έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κύκλου επενδύσεων και την τόνωση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βάζοντας στο επίκεντρο την εργασία και την κοινωνική στήριξη και ελάφρυνση κατηγοριών που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από την κρίση.

• Από την άλλη μεριά, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα που προσομοιάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα που παρουσίαζε και με τις προτάσεις για τις οποίες πάλευε και διαπραγματευόταν με πολύ μεγάλη ένταση το ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης και πολύ περισσότερο από το 2015 και μετά. Δηλαδή συντριβή της εργασίας και κίνητρα αποκλειστικά και μόνο στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες και από κει και πέρα ένα δίχτυ προστασίας ως προς την ακραία φτώχεια.

• Στην πραγματικότητα το σύνολο της πρότασης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο των προτάσεων οι οποίες απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Το σύνολο του προγράμματος του κ. Μητσοτάκη διαπνέεται από την ίδια λογική που διαπνέονται και οι προτάσεις του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτική ΔΝΤ.

• Αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι λάθος και ανερμάτιστο. Μοναδικός λόγος που το κάνει είναι γιατί θέλει να συνεχίσει ένα καταστροφολογικό αφήγημα απέναντι στην Κυβέρνηση το οποίο δεν πατάει στην πραγματικότητα:

• O κ. Μητσοτάκης το 2016 αλλά και το 2017 μας έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης. Επίσης μας έλεγε ότι ούτε η 1η ούτε η 2η αξιολόγηση θα κλείσουν. Στη συνέχεια μας έλεγε ότι δεν θα πάρουμε τη Συμφωνία για το χρέος. Πήραμε τη Συμφωνία για το χρέος και μάλιστα όλοι οι οίκοι αξιολόγησης σε ολόκληρο τον κόσμο αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία και μάλιστα με θετικές προοπτικές. Μας έλεγε μετά ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Βγήκαμε και από τα μνημόνια. Σήμερα μας λέει ότι το ότι βγήκαμε από τα μνημόνια είναι μια «ανακάλυψη» της ελληνικής κυβέρνησης. Κι όμως φαίνεται, από τα μέτρα που θα υλοποιηθούν και από τον τρόπο που ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα. Τέλος, μας είπε ότι το 10ετές ομόλογο βρίσκεται περίπου στο 4,5% ενώ την Παρασκευή είχε σπάσει το φράγμα του 4% και βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2006.• Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι οι προστατευτικές ρυθμίσεις των εργαζομένων όπως πχ. οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν χρειάζονται. Αλλά αντιθέτως ο τρόπος για να αυξηθούν οι μισθοί και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι μόνο οι εργοδότες. Δηλαδή η εργατική νομοθεσία πρέπει να είναι προαιρετική και από εκεί και πέρα να επαφίεται στην καλή θέληση κάθε εργοδότη για το αν και κατά πόσο θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού της εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


• Το ΔΝΤ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 3ου προγράμματος επέμενε όλα τα κοινωνικά επιδόματα να ενταχθούν όλα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.• Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη λογική ενός ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ που θέτει σε κίνδυνο 1,5 εκατ. επικουρικούς συνταξιούχους. • Οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης υλοποιήσει τη θέση του για την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα εισφέρουν πλέον στο ασφαλιστικό σύστημα και τότε θα δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα οπότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε 2 ενδεχόμενα: είτε το κράτος θα πρέπει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό να πληρώνει αυτές τις συντάξεις είτε αυτοί οι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα έχουν συντάξεις. • Επιπλέον, όσοι θα μπουν στο σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης στην πραγματικότητα θα θέσουν τα χρήματά τους στον επενδυτικό κίνδυνο.

• Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει μια πρόταση που υλοποιήθηκε σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ η οποία από το 2008 και μετά έχει αρχίσει να αποσύρεται από τη δημόσια συζήτηση ακριβώς εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

• Ο κ. Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει το αφορολόγητο που έχει ψηφιστεί για την 1/1/2020 και μετά. Ενώ από τη μεριά της Κυβέρνησης έχει γίνει απολύτως σαφές ότι αυτό είναι ένα μέτρο που δεν είναι αναγκαίο για να πετύχουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουμε συμφωνήσει.

• Τόσο για το θέμα της περικοπής των συντάξεων όσο και για το θέμα του αφορολόγητου, η Κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θεωρεί την εφαρμογή των μέτρων αυτών αναγκαία για να πιάσουμε το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και το 2020.


• Αντιθέτως, με τις προβολές και τις προβλέψεις που κάνουμε σήμερα, φαίνεται ότι όχι μόνο επιτυγχάνονται οι στόχοι αλλά αντιθέτως δημιουργείται και ένας δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.


• Εμείς θα καταθέσουμε τόσο το προσχέδιο του προϋπολογισμού όσο και το σχέδιο του προϋπολογισμού στην Ελληνική Βουλή αλλά και στην Κομισιόν. Και στις 15 του Οκτώβρη, αφού έχουμε εξηγήσει στους εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο μέτρο ή διαρθρωτικό μέτρο αλλά αντιθέτως ότι έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα, τότε θα έχουμε και τις τελικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.


• Είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

• Μέχρι να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή πρέπει να μεσολαβήσουν διάφορα βήματα: το δημοψήφισμα και στη συνέχεια η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα. Εφόσον αυτά γίνουν και εύχομαι να γίνουν, η Κυβέρνηση θα καταθέσει τη Συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.


• Η στάση του κ. Καμμένου είναι γνωστή. Όμως έχω την πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Βουλή για την κύρωσή της και αυτό θα φανεί όταν αυτή κατατεθεί και υπερψηφιστεί.

• Πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας της κυβερνητικής θητείας.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία