«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο»

102
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Είναι κοινή ομολογία ότι η χθεσινή επίσκεψή του ήταν απολύτως θετική. Επιβεβαίωσε ότι τον Αύγουστο ξεκινάει μια νέα σελίδα για την οικονομία και για την Ελλάδα. Ότι επανερχόμαστε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κ-μ της ευρωζώνης, ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και ότι έχουμε καθαρή έξοδο από τη διαδικασία των μνημονίων. Αυτό βεβαίως δυσκολεύονται κάποιοι να το χωνέψουν αλλά νομίζω δεν έχει πια νόημα να ασχολείται κανείς με τη δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και της σκοπιμότητας. Ο κ. Γιούνκερ ήταν πάρα πολύ καθαρός χθες. Ενδεικτικά άλλωστε ήταν τα πρόσωπα των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του. Τώρα αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι δεν του επετράπη να πάει στο Ίδρυμα Καραμανλή τότε αυτό αποδεικνύει τη μικρότητα του κ. Μητσοτάκη.

ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP
Σήμερα θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση. Κατά κύριο λόγο θα συζητηθεί το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιό μας και θα γίνουν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για τη μεταπρογραμματική εποπτεία, για τη διαδικασία εξόδου, για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Με λίγα λόγια σήμερα θα τεθούν οι βασικοί άξονες της συζήτησης η οποία εμείς θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί στο EG της 21/6/2018.

ΜΕΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Δεν υπάρχει καμία διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους FT δε μίλησε για μη-καθαρή έξοδο ή για αξιολογήσεις κτλ. Αυτό που είπε είναι ότι μετά το πρόγραμμα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα προγράμματα  (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), υπάρχει μια εποπτεία κατά την οποία υπάρχουν αποστολές των θεσμών που κάθε 6 μήνες καταθέτουν ένα report στο EG στο οποίο περιγράφουν την πορεία της εκάστοτε οικονομίας. Αυτό ακριβώς θα συμβεί και για την Ελλάδα. Τώρα αν για την Ελλάδα θα υπάρχει μια λίγο πιο ενισχυμένη εποπτεία δηλαδή αν τα report  θα είναι 3 ή 4 και όχι 2 τότε δε νομίζω ότι αυτό αλλάζει την ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαδικασίες αξιολογήσεων ή εκταμιεύσεων και ότι η χώρα βρίσκεται στις αγορές.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Δεν ανησυχούμε. Ξέρουμε ότι από τη γερμανική πλευρά υπάρχουν σκέψεις που αφορούν στην έκταση του γαλλικού μηχανισμού. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχουν συμφωνίες του EG όπως η απόφαση του EG της 15/06/2017 που λέει ότι 1) οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και 2) ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 θα πάνε στο 2%. Αυτά τα δύο νούμερα δίνουν και τις βασικές μεταβλητές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το αν ο γαλλικός μηχανισμός θα έχει τη μία ή την άλλη έκταση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης που νομίζω θα καταλήξει μέχρι τις 21 Ιουνίου του 2018.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο είναι ένα πολιτικό και οικονομικό κείμενο που δείχνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θέλουμε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια και που ορίζει τις προτεραιότητες της πολιτικής μας εδώ στη χώρα. Δηλαδή ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δε θα βασίζεται στη φθηνή εργασία αλλά στην καινοτομία, στις επενδύσεις, στις νέες τεχνολογίες και που θα υποστηρίζει πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Στο σχέδιο δεν υπάρχουν μέτρα αλλά κατευθύνσεις. Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμους όχι σχέδια. Μετά τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε και θα καθορίζεται από τους όρους της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα.

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Κρατάμε τη χθεσινή πολύ θετική προτροπή του κ. Γιούνκερ προς την τουρκική πλευρά να μην αξιοποιεί πολιτικά το θέμα και να απελευθερώσει άμεσα τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε αναμένοντας τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης και καλούμε την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί το ζήτημα για λόγους πολιτικής, διαπραγματευτικής ή διπλωματικής πίεσης είτε προς την Ελλάδα είτε προς την ΕΕ.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

[σε εξέλιξη]

Ελληνική Δημοκρατία