«Το μέλλον των λαών μας προδιαγράφεται ελπιδοφόρο»

122

Συμμετοχή σε γεύμα εργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δυτικών Βαλκανίων: «Ο τομέας των νέων τεχνολογιών μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα συνανάπτυξης και συνεργασίας»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, Μαρίγια Γκαμπριέλ και ομολόγους του Υπουργούς από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία περιλαμβάνει:

  • Την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιομηχανίας.
  • Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Ο Νίκος Παππάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του τη δυνατότητα της Ελλάδας να ενισχύσει την προσπάθεια των χωρών των Βαλκανίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασικών τομέων των οικονομιών τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που έχει έδρα την Ελλάδα και επεσήμανε ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για κατοίκους των γειτονικών χωρων, καθώς στην Ελλαδα προχωρούν προγράμματα για την εκπαίδευση 250.000 πολιτών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την κατάρτιση και πιστοποίηση 10.000 φοιτητών και νέων επιστημόνων του κλάδου STEM.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν, εκτός από τον Νίκο Παππά, τη Μαρίγια Γκάμπριελ και τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιο Ράλλη, ο Υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Manchevski, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Dorina Cinari, η Υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Dragica Sekulic, η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Tatjana Matic και ο Γραμματέας του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Hamdo Tinjak.

Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς, συμμετείχε στα εγκαίνια του επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου για νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες προσπάθειες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Έχει γίνει συνειδητό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελής. Ο τομέας των νέων τεχνολογιών μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των οικονομιών και των λαών, ώστε να αυξηθεί η κατανόηση, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών από τη μία χώρα στην άλλη και να δημιουργηθεί ένας δρόμος για να γίνουν τα Βαλκάνια χώρος συνανάπτυξης και συνεργασίας». Συμπλήρωσε ότι «τα Βαλκάνια έχουν υποφέρει από συγκρούσεις. Η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε από εδώ και μπρος, θα πρωταγωνιστήσει στο να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα για τα καλά, για τις επόμενες δεκαετίες. Η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα που δεν αφορούν μόνο τη θετική ατμόσφαιρα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αφορούν απτά πράγματα που θα βελτιώσουν και τις σχέσεις και τη ζωή των πολιτών. Αύριο με τον ομόλογό μου Υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, θα υπογράψουμε συμφωνία για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, ενώ θα συζητήσουμε το πως μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να παράσχουμε τεχνογνωσία για σημαντικές ψηφιακές δράσεις που υλοποιούνται ήδη στην Ελλάδα».

Δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, έγινε ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της γειτονικής χώρας, Ντάμιαν Μαντσέφσκι, έγινε αναφορά στο θετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία από την υπογραφή και υλοποίηση της Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τη νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Ζάεφ ενημερώθηκε, ακόμα, από τους Υπουργούς για τη συνεργασία που δρομολογείται μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

 Ελληνική Δημοκρατία