Αλμυρές ιστορίες από τη Ροδούλα: πότε ανακαλύφθηκε το ανεπανάληπτο έδεσμα που λέγεται πίτσα;

775

Η Ροδούλα, εκτός από το να φτιάχνει λαχταριστά προϊόντα ζύμης, υπέροχες πίτες και μοναδικά γλυκά, ξέρει και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τις μοιράζεται μαζί σας. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την πίτσα, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των κατοίκων αυτού του πλανήτη, φυσικά και των Ελλήνων! 

Ας γνωρίσουμε λοιπόν σήμερα την ιστορία της πίτσας!

Γύρω στο 10ο αιώνα στην Νάπολι φτιάχνεται το lagano και η picea.

Πρόκειται για ένα στρόγγυλο ζυμάρι καλυμμένο με διάφορα υλικά και ψημένο σε φούρνο.

Τον 17ο αιώνα αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον όνομα πίτσα για να δείξουν την κλασσική πίτσα που γνωρίζουμε και επίσης άλλους τύπους πίτας γεμιστές ή καρυκευμένες.

Πρέπει όμως να περιμένουμε τον 18ο αιώνα για να εμφανιστεί η πρώτη πίτσα με ντομάτα.

Όπως και να’χει, η ημερομηνία σύμβολο στην Ιστορία της πίτσας είναι όταν ανακαλύφθηκε η πίτσα μαργαρίτα το 1889.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε το επεισόδιο από το οποίο πήρε το όνομά της, η πίτσα.

Το 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ με την βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν την Νάπολι. Η βασίλισσα ήταν περίεργη για την πίτσα που δεν είχε ποτέ δοκιμάσει αλλά τόσα πολλά είχε ακούσει για αυτή.

Προσκάλεσε λοιπόν στο παλάτι τον διασημότερο παρασκευαστή πίτσας στην Νάπολι.

Ο παρασκευαστής αυτός ετοίμασε μερικές πίτσες ανάμεσα στις οποίες και μία με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό που συνέπιπτε να είναι τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αυτή η πίτσα ενθουσίασε ιδιαίτερα την βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι πήρε το όνομα μαργαρίτα προς τιμήν της βασίλισσας.

Στις εποχή μας πλέον η πίτσα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και συνώνυμο της μεσογειακής μας διατροφής.

Η Ροδούλα δεν θα μπορούσε να μην φτιάχνει και καταπληκτικές πίτσες!

Πίτσα μεσογειακή, νηστίσιμη, σκεπαστή, στρογγυλή αλλά και ατομικά πιτσάκια!

Όποια και να προτιμήσετε, η απόλαυση θα είναι μοναδική!