Πιτο-ιστορίες από τη Ροδούλα: το μοναδικό δίχτυ με κασέρι!

1028

Η Ροδούλα, εκτός από το να φτιάχνει λαχταριστά προϊόντα ζύμης, υπέροχες πίτες και μοναδικά γλυκά, ξέρει και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τις μοιράζεται μαζί σας. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την τυρόπιτα, ένα προϊόν που είναι συνυφασμένο με τη ζωή του Έλληνα!

Ένας μιμογράφος από τις Συρακούσες, ο Σώφρων το 430 π.Χ. μιλάει για «άρτο τυρόεντα» (σημερινή τυρόπιτα)!

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι οι αρχαίοι Έλληνες, έβαζαν στη ζύμη του άρτου διάφορα καρυκεύματα όπως μάραθο, δυόσμο και μέντα, για να διαφοροποιείται η γεύση των διαφόρων τύπων ψωμιών.

Η ονομασία πίτα εμφανίζεται επίσης σε κείμενα, περίπου τον 12ο μ.Χ. αιώνα!

Τον όρο πίτα και πιο συγκεκριμένα κεραμόπιτα, τον συναντάμε στα ποιήματα του Θεόδωρου του Προδρόμου τον 12ο μ.Χ. αιώνα, σε γλωσσάρια των τελευταίων αιώνων της Βυζαντινής περιόδου, «πλακόπιτα» (Γλωσσάριο του Μεουρσίου) καθώς και σε κείμενα του 14ου μ.Χ. αιώνα «Βίος του οσίου Μαξίμου του Αθωνίτου».

Οι αναφορές που υπάρχουν για τη γέμιση αυτών των λεπτών ψωμιών, που είχαν διάφορα σχήματα, άλλοτε ήταν στρογγυλά και άλλοτε μακρόστενα ή τρίγωνα με δυο ή περισσότερα φύλλα, αφορούσαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα διαφόρων ειδών τυριά, τα μπαχαρικά, το σουσάμι, τον άνηθο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.

Η Ροδούλα έχει αδυναμία στις πίτες και φυσικά στις τυρόπιτες.

Δοκιμάστε τυρόπιτα ταψιού, χωριάτικη, στρογγυλή, και φυσικά δίχτυ με κασέρι, όλες φτιαγμένες με τα πιο αγνά υλικά!